Parkering i Kongsberg
I Kongsberg finnes det et godt utvalg av parkeringsplasser, både offentlige og private. Med ca 300 offentlige gateparkeringer samt over 1500 parkeringsplasser i p-hus/områder.
På Knutepunktet/Kongsberg stasjon er det ca 170 plasser med kombinert langtidsparkering og avtaleparkering for pendlere, med innkjøring fra Baneveien, samt 5 plasser korttidsparkering "Kiss and ride" med innkjøring mot knutepunktet fra Hermann Fossgate.
Alle våre parkeringsplasser kan betjenes med EasyPark app. for iPhone og GooglePlay
Parkeringsautomater for gate- og torgpparkering
Du registrerer bilnummer på automaten når parkering starter, og du må velge om du skal stå en (gratis) eller inntil tre timer.
Gateparkering og parkeringshus i sentrum
Parkering på Vestsida
På Vestsida er det en begrensning på inntil tre timers gateparkering hvorav første time er gratis. Andre time koster 25kr og tredje time koster 50kr.
Her har vi gateparkering i Hyttegata, Myntgata, Kirkegata, Christian IVs gate, Kirketorget, Stukenbrock, Apotekergata, Rådhusgata, Bussedalen, Boecksgate og Peckelsgate.
Her finner du i tillegg Skauløkka parkeringshus, med 467 plasser, Coop Kongsberg p-hus med 17 plasser og Sandsværveien parkering med 200 plasser. Disse har egne parkeringsautomater eller ordninger med videoregistrering ved innkjøring. Se mer under offentlig parkering med privatrettslig drift
Og også to parkeringsområder i Hasbergsvei med plass til ca 45 biler, med parkering inntil 24 timer. Her koster parkeringen 24 kr pr time fra første time.
Parkering på Nymoen
I sentrum/Nymoen finner du gateparkering i Skolegata, Storgata, 17.maigata, Christian Augustsgate, Reinsgate, Dyrmyrgata, Bekkedokk og Kongensgate.
I tillegg har vi en parkeringsplass i Møllebakken med parkering til 24 kr timen.
På Nymoen finner du også fem parkeringshus , Varlogården, Berja, Grand, Tråkka og Stortorvet. Disse har egne parkeringsautomater eller ordninger med videoregistrering ved innkjøring. Se mer under offentlig parkering med privatrettslig drift
Kart med bestemmelser over sentrumsområdet som omfattes av gateparkeringsbestemmelsene over
Ladestasjon for elbil
Kongsberg kommune tilbyr lading for elbil, ved 12 kommunale ladeplasser. 6 ladepunkt finner du sør på Kirketorget, 4 ladepunkt står i 17.mai gata og 2 ladepunkt befinner seg i Dronningens gate. Lading koster 10 kr pr. påbegynte time.
Sykkelparkering
Både Krona, Tråkka, Knutepunktet og rådhuset har god kapasitet på sykkelparkering.
Offentlig parkering med privatrettslig drift
- Møllebakken/Rema 1000: ca 90 plasser
- Sykehuset: ca 170 plasser
- Varlogården/Dyrmyrgata: ca 35 plasser
- Berja senter/Hermann Fossgt.: 500 plasser
- Tinius Olsens skole: 90 plasser
- Sandsværveien 16 Q-park: 200 plasser
- Tråkka/Nymoens torg: 64 plasser (P-hus)
- Grand/Biblioteket/Chr. Augustgt.: 101 plasser (P-hus)
- Stortorvet kjøpesenter: 400 plasser
- Skauløkka parkeringshus: 467 plasser
- Coop Kongsberg: 17 plasser
Kart over offentlige parkeringsplass i Kongsberg.
Regler for parkering
Kongsberg kommunes trafikkbetjenter har fått delegert myndighet fra Vegdirektoratet ved Statens Vegvesen, til å kontrollere og håndheve vegtrafikklovens bestemmelser, derunder trafikkreglenes § 17, forskrift om offentlig parkeringsgebyr, parkeringsforskriften og skiltforskriften. Brudd på vegtrafikklovens bestemmelser kan medføre gebyr på kr. 900,- og brudd på parkeringsforskriftens bestemmelser kan medføre kontrollsanksjon på kr. 300,-, kr. 600,- eller kr. 900,-
Hvorfor parkeringskontroll?
For at Kongsberg skal ha så god trafikksikkerhet og framkommelighet som mulig er det nødvendig at gatene og plassene er regulert.
Trafikksikkerhet
Skilter og håndheving av disse bidrar til flyt i trafikken og begrensning av farlige situasjoner og uhell.
Tilgjengelighet
Kongsberg kommune ønsker at byen skal være tilgjengelig for flest mulig. Mange biler fører til at parkering er et gode vi må dele på. P-plassene tidsbegrenses og avgiftsbelegges for å bidra til sirkulasjon og tilgjengelighet til plassene.
Framkommelighet
Vi anser det som en viktig oppgave at alle trafikantgrupper skal komme fram. Det gjelder både personbiler, varetransport, nyttekjøretøy og kollektivtransport. Et spesielt fokus har utrykningskjøretøy, ambulanse, brann og politi.
Miljø
All biltrafikk påvirker miljøet. Det er viktig at trafikken flyter mest mulig uten for mye kødannelse.
Lover og bestemmelser
Vegtrafikkloven
§ 3: «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret. Vegfarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved vegen.»
§ 5: «Enhver skal være oppmerksom på offentlig trafikkskilt, signal og oppmerking og skal rette seg etter de forbud og påbud som gis på denne måte.-«
§ 17: «-Registreringspliktig kjøretøy uten lovlige kjennemerker skal ikke være parkert utover 14 dager på offentlig veg eller privat veg skiltet med offentlig trafikkskilt.-« Hele vegtrafikkloven.
Trafikkreglene
Parkering er i trafikkreglene § 1 definert som: «Enhver hensetting av kjøretøy, selv om føreren ikke forlater det. Unntatt er kortest mulig stans for av- eller på stigning eller av- eller pålessing.»
Regler for stans og parkering finnes i trafikkreglene § 17. I vegkryss, gangfelt, fortau mv. er all stans forbudt, og bilfører har da ikke anledning til å vurdere om han likevel kan stoppe hvis dette ikke er til hinder for annen ferdsel. Mange bilførere synes å være mest opptatt av å slippe andre biler forbi, og glemmer at også fotgjengere er «annen ferdsel».
Parkeringsforskriften
Her finnes bestemmelsene for vilkårsparkering, herunder avgiftsparkering, reservert parkering, håndheving, betaling, klagebehandling, krav til virksomhet og krav til skilting mm. En aktuell bestemmelse i forbindelse med snørydding er § 25, undersøkelsesplikt: «Senest 24 timer etter at parkeringsregulerende skilt er oppsatt, må eier/fører av kjøretøyet rette seg etter de nye bestemmelsene». Dette gjelder for biler som allerede står på stedet (disse blir notert). For andre biler gjelder reguleringen fra skiltet er satt opp og avdekket. Hele parkeringsforskriften.
Her finnes bestemmelsene for vilkårsparkering, herunder avgiftsparkering, reservert parkering, håndheving, betaling, klagebehandling, krav til virksomhet og krav til skilting mm. En aktuell bestemmelse i forbindelse med snørydding er § 25, undersøkelsesplikt: «Senest 24 timer etter at parkeringsregulerende skilt er oppsatt, må eier/fører av kjøretøyet rette seg etter de nye bestemmelsene». Dette gjelder for biler som allerede står på stedet (disse blir notert). For andre biler gjelder reguleringen fra skiltet er satt opp og avdekket. Hele parkeringsforskriften.
Skiltforskriften
Parkeringsregulerende trafikkskilt gjelder fra der de er satt opp og videre i kjøreretningen på samme side av vegen, hvis ikke annet er vist med pil på underskilt. Som regel er hovedskiltet 2-sidig mens underskiltet bare har tekst/symbol på den siden man ser i kjøreretningen. Enkelte klagere hadde parkert mot kjøreretningen uten å sjekke begge sider av skiltet, men man har faktisk undersøkelsesplikt, se vegtrafikkloven § 5.
Trafikkreglene § 17 Om stans eller parkering på offentlig vei
1. Det er forbudt å stanse:
1.1. I uoversiktlig kurve, i tunnel, på bakketopp eller på annet uoversiktlig sted.
1.2. I vegkryss eller nærmere enn 5 meter fra vegkrysset. Avstanden regnes fra det punkt hvor fortauskant, kantlinje eller vegkant begynner å runde.
1.3. Helt eller delvis på fortau, gangveg eller sykkelveg.
1.4. på gangfelt eller sykkelfelt eller nærmere enn 5 meter foran slike steder.
1.5. På motorveg eller på inn- eller utkjøringsveg til motorveg.
1.6. Nærmere planovergang enn 5 meter.
1.7. I kollektivfeltet eller i sykkelfelt, unntatt for buss eller spor vogn på holdeplass.
1.8. På vegutvidelse for holdeplass for buss, drosje eller sporvogn eller nærmere enn 20 meter fra offentlig trafikkskilt for slik holdeplass. Unntatt er av- eller påstigning når den ikke er til hinder for buss, drosje eller sporvogn.
2. Det er forbudt å parkere
2.1. Foran inn- eller utkjørsel.
2.2. På møteplass i vegens hele bredde så langt kjørebanen er utvidet.
2.3. På gågate.
2.4. På gatetun utenom særskilt anviste plasser.
3. På forkjørsveg med høyere fartsgrense enn 50 km i timen er det forbudt å parkere på kjørebanen.
Relevante skilt
Stans forbudt [skilt 370]
Dette skiltet forbyr enhver stans. Det gis ikke anledning til av-/på stigning eller av-/ på lasting. Skiltet gjelder i kjøreretning fra der det er satt opp og fram til nærmeste vegkryss, eller fram til nytt skilt. Ingen kjøretøygruppe kan unntas fra forbudet.
Parkering forbudt [skilt 372]
På strekninger der dette skiltet er satt opp er det ikke lov å parkere. Det gis anledning til kortest mulig stans for av-/på stigning og av-/på lasting. Skiltet angir forbud mot parkering på den side av vegen hvor skiltet er satt opp. Skiltet gjelder i kjøreretningen fra der det er satt opp og fram til nærmeste vegkryss, eller fram til nytt parkeringsregulerende skilt eller parkometerplass.
Parkeringssone [skilt 376]
Parkering i sone er kun tillatt etter nærmere bestemmelser som fremgår av symboler og tekst på skiltet. Skiltet gjelder til det blir opphevet av skilt «Slutt på parkeringssone» Parkering forbudt-sone betyr at dersom det ikke er andre regulerende skilt så er det forbudt å parkere. Kirketorget er et eksempel på plass regulert av sone parkering forbudt. Her kan du bare parkere innenfor de to parkeringsregulerte områdene.
Gangfelt, fortau og gang/sykkelsti
Det er ikke lov å stanse på gangfelt eller nærmere enn 5 meter foran. Gangfelt er merket med skilt og/eller oppmerking i gaten.
Det er forbudt og stanse helt eller delvis på fortau, gangvei eller sykkelvei.
Vilkårsparkering (parkering mot betaling)
Vilkårsparkering er definert som «Parkering mot betaling, med tidsbegrensning med eller uten dokumentasjonsplikt, på oppstillingsvillkår, med krav om parkeringstillatelse for forflytningshemmede eller på andre vilkår».
Parkeringsforskriften stiller krav til enhetlig skilting, det vil si at alle parkeringsplasser som er åpne for allmenheten skal være skiltet likt, uavhengig av hvor i landet du er, og hvilket selskap som har kontroll.
Kansteinsparkering og parkering langs offentlig vei
Parkering langs offentlig ferdselsåre, som er kommunenens enerettsområde, skal skiltes med skiltforskriftens skilt 552, hvit P på blå bunn – eventuelt med underskilt. Parkering utenfor ferdselsåre skal skiltes med vedlegg 1-skilt, altså skilt beskrevet i parkeringsforskriftens vedlegg 1. Disse skiltene skal ha sort P på hvit bakgrunn. Utforming og betydning av disse skiltene reguleres av skiltforskriften (<--- link til skiltforskriften på lovdata). Private skilt, som benyttes på parkeringsarealer som faller utenfor forskriften, altså på plasser som ikke er åpne for allmenheten. Disse kan ha noe ulik utforming, men skal ikke kunne forveksles med offentlige skilt.
Det er viktig å være oppmerksom på at Kongsberg Kommune håndhever parkeringsbestemmelsene på både offentlig ferdselsåre og mange plasser utenfor. Plasser utenfor enerettsområdet kan ha avvikende regulering, så man skal lese informasjonsskiltet som er satt opp på plassene. Hvis det er krav om betaling for forflytningshemmede også, skal det opplyses på eget underskilt. Eventuelle betalingsfritak for el-biler skal også opplyses på eget underskilt. Med dette menes at dersom annet ikke er opplyst ved skilt, må el-biler betale avgift på lik linje.
Kongsberg kommune har vedtatt at det ikke tilbys gratis parkering til el-biler i kommunen.
Offentlig ferdselsåre
Lovlig parkering på offentlig ferdselsåre, altså parkering langs vei, det som også kalles for kantsteinsparkering, er skiltet med skiltforskriftens skilt 552. Hvit P på blå bakgrunn.
Parkeringsplasser
Parkeringsplasser utenfor offentlig ferdselsåre, skiltet med skiltforskrift skilt, er alltid håndhevet av kommunal tjeneste.
Parkeringsplasser åpne for allmenheten, som ligger utenfor ferdselsåre, private eller kommunale, skiltes med vedlegg 1-skilt. Sort P på hvit bakgrunn.
Parkering skal forgå slik underskilt viser på stedet. Dette kan være mot avgift, med skive eller med andre typer reguleringer. I deler av Kongsberg sentrum er det langs ferdselsårer betaling alle hverdager og lørdag mellom angitte klokkeslett, og på vestsiden er det parkering med dokumentasjons-plikt (skive). Det er også makstid på flere steder, det betyr at du ikke kan stå parkert lenger enn angitt tid på skilt. Man skal uansett alltid følge reguleringen som er skiltet.
På avgiftsbelagte p-plasser gjelder blant annet disse bestemmelsene:
• Parkering skal skje innenfor oppmerkede plasser.
• Betaling skal skje umiddelbart etter at kjøretøyet er stilt på plass.
• Eventuell kvittering for betalt avgift skal plasseres godt synlig bak frontruten. Har ikke kjøretøyet frontrute plasseres kvitteringen på et annet godt synlig sted.
Reserverte p-plasser er også anvist med underskilt, her skal evt. krav på underskilt etterkommes. Dette gjelder blant annet alle områdeplasser og alle plasser reserservert for forflytningshemmede. På tidsbegrensede parkeringsplasser uten avgift er det ulovlig å overskride tidsbegrensingen, og det kan ilegges kontrollsanksjon.
Stans forbudt [4P]
Dette skiltet forbyr enhver stans. Det gis ikke anledning til av-/på stigning eller av-/ på lasting. Skiltet gjelder i kjøreretning fra der det er satt opp og fram til nærmeste vegkryss, eller fram til nytt skilt. Ingen kjøretøygruppe kan unntas fra forbudet.
Parkering forbudt [5P]
På strekninger der dette skiltet er satt opp er det ikke lov å parkere. Det gis anledning til kortest mulig stans for av-/på stigning og av-/på lasting. Skiltet angir forbud mot parkering på den side av vegen hvor skiltet er satt opp. Skiltet gjelder i kjøreretningen fra der er satt opp og fram til nærmeste vegkryss, eller fram til nytt parkeringsregulerende skilt eller parkometerplass.
Parkeringssone [6P og 7P]
Parkering i sone er kun tillatt etter nærmere bestemmelser som fremgår av symboler og tekst på skiltet. Skiltet gjelder til det blir opphevet av skilt «Slutt på parkeringssone» Parkering forbudt-sone betyr at dersom det ikke er andre regulerende skilt så er det forbudt å parkere.
Borttauing
Kongsberg Kommune er gjennom lovgivningen gitt myndighet til å fjerne kjøretøy som er parkert i strid med vegtrafikklovgivningen, etter § 37, og parkeringsforskriftens §38.
Borttauing er i seg selv ikke en «straff», men benyttes i tilfeller der kjøretøy står til hinder eller ulempe. Utover brudd på parkeringsbestemmelsen benyttes borttauinger ved innesperringer eller når feilparkeringer hindrer snørydding e.l. som er varslet med skilt. Men hvis bilen hindrer brøyting kan den bli fjernet uten varsel.
I tillegg til krav om hinder eller ulempe, vil også biler som over en viss tid har parkert i strid med reguleringene – manglende betaling, p-tillatelse, mot forbud etc.– også kunne fjernes med hjemmel i vegtrafikkloven § 37. Med andre ord så kan man ikke bruke ileggelsen som «parkeringstillatelse». Skilt som regulerer parkering trer i kraft så snart de er satt opp.
For biler som allerede står på stedet gjelder det en regel som er ukjent for mange: Parkeringsforskriften § 24: «På parkeringsplass på offentlig ferdselsåre må fører og eier av motorvognene senest 24 timer etter at parkeringsregulerende skilt er satt opp, rette seg etter skiltet». Med andre ord så må man kontrollere at bilen står lovlig parkert minst en gang i døgnet. Hvis man skal reise bort bør man ha avtale med noen som kan flytte bilen hvis det settes ut slike skilt, ellers risikerer man at den blir tauet bort.
Etter §38 fjerde ledd, kan også motorvognen fjernes når registrert eier har mer enn kr. 6000,- i ubetalte kontrollsanskjoner. Motorvognen kan da holdes tilbake inntil skyldig beløp er betalt.
Uregistrerte kjøretøy på offentlig vei
Uregistrerte kjøretøy skal ikke være parkert mer enn 14 dager på offentlig veg. Etter dette regnes kjøretøyet som ulovlig parkert og kan bli fjernet for eiers regning. Vegtrafikkloven, § 17, 1. ledd, 2. punkt.
Tauing fra private områder
For å taue kjøretøy fra private områder må områdets eier eller bruker begjære kjøretøyet tauet, dette skal gjøres skriftlig.
Når Kongsberg Kommune får inn begjæringen vil vi først vurdere lovligheten og nødvendigheten av tauingen. Deretter må det fylles ut et skjema som viser bilens tilstand i tilfelle påstand om at bilen ble skadet eller noe er fjernet under tauingen. Det er den enkelte bileier som er ansvarlig for alle kostnader ved fjerninger, og disse må gjøres opp før bilen blir utlevert. I enkelte tilfeller blir ikke bilen hentet, og da blir den lagret hos Kongsberg bilberging. Her påløper lagerleie, og også denne må betales av bileier før bilen leveres ut. Hvis bilen ikke hentes ut i løpet av 3 mnd. vil den bli solgt via Namsmyndighetene. Salgssummen vil da gå til dekning av fjerningskostnadene, lagerleie og annet. I de tilfeller hvor salgssummen ikke er tilstrekkelig til å dekke kostnadene, vil den som har rekvirert tauingen måtte dekke disse. I de tilfeller bilen som fjernes er kondemnabel og ikke har noen verdi, er den som rekvirerer tauingen ansvarlig for alle kostnader ved denne.
Parkeringsbestemmelser
Forskrift om parkeringstillatelse for forflytningshemmede
_____________________________________________
Klage på parkeringsgebyr/kontrollsanksjon
Elektronisk skjema for klage på parkeringsgebyr
Du har rett til å klage på en ileggelse av parkeringsgebyr eller kontrollsanksjon, men du har også plikt til å sette deg inn i parkeringsbestemmelsene.
FØR DU KLAGER:
Som eier eller fører av bil så har du plikt til å gjøre deg kjent med parkeringsbestemmelser, rette deg etter og observere skilt samt utvise aktsomhet og ta hensyn.
Dersom du likevel skulle mene at ileggelsen/tilleggsavgiften kontrollsanksjonen eller inntauingen er uriktig har du rett til å klage. Klagefrist er 3 uker fra ileggelsesdato. Dersom du av forskjellige grunner ikke skulle rekke å sende klagen innen fristen, kan du likevel sende en begrunnet og dokumentert klage. Om det er gyldig grunn for forsinkelsen kan klagen bli behandlet.
BETAL INNEN FRISTEN (3 uker)
Det er viktig at gebyr blir betalt innen betalingsfristen (3 uker) - selv om det sendes inn klage. Hvis ikke kan det tilkomme 50% tilleggsavgift om gebyret ikke betales innen fristen.
Ved klage på kontrollsanksjon gjelder kjøpsloven.
SELVE KLAGEN
Du kan klage elektronisk eller skriftlig ved bruk av klageskjema eller brev.
Klagen skal inneholde navn, adresse, kjøretøyets kjennemerke, ileggelsesnummer, ditt kontonummer og begrunnelse for klagen.
Skjema sendes til: postmottak@kongsberg.kommune.no