Vakt-telefon
Skader på vei, vann og kloakknett meldes til teknisk hovedvakt på
tlf 481 66 650
Dovett-regler
Dovett-regler hjelper deg med å huske hva du ikke skal kaste i doen. Toalettet er ikke en søpledunk.
- Bare tiss, bæsj og dopapir skal i do.
- Putter du andre ting i do kan det føre til at rørene tetter seg.
Dette skal ikke kastes i do:
- Q-tips - disse løser seg ikke opp i vann og setter seg fast i rørene
- Våtservietter - det finnes ingen våtservietter som skal spyles ned i toalettet, selv om noen produsenter mener dette. Tester viser at for eksempel rengjøringsservietter for toalett løser seg opp veldig sakte og du kan risikere å tette igjen rørene dine. Alle typer våtservietter skal i søppelbøtta – uten unntak!
- Bind, tamponger og kondomer
- Brukte bomullpads og sminkefjerneservietter må ikke kastes i toalettet. Skaff deg en liten søppelbøtte til å ha på badet, slik at du kan kaste alle småtingene i bøtta
- Legemiddelrester leveres på apoteket
- Stivnet fett skal i søppelbøtta eller sammen med matavfallet
Spørsmål om Koronavirus
Drikkevannet er trygt
VA-Norm
Kongsberg kommunes VA-Norm ligger tilgjengelig på nettsiden
http://www.va-norm.no/kongsberg/
Kongsberg kommunale vannverk
Vann er vårt viktigste næringsmiddel. Tilstrekkelig og sikker vannforsyning med god kvalitet er en av de viktigste kommunale oppgavene. Konkurranse om bruk av vannressursene, økende forurensning, økende kostnader og nye tekniske muligheter er eksempler på forhold som gjør planlegging og drift av vannforsyning til et stort ansvar. De langsiktige målene er lagt opp i henhold til Hovedplan vannforsyning, de nye drikkevannsforskrifter og kommunestyrets egengodkjenning av vannverkene. Klausulering av vannverkene er godkjent av kommunestyret.
Bevertangen
Kongsberg kommune har siden 1984 fått sin vannforsyning fra grunnvannsbrønner på Bevertangen, en avsetning som ligger ved Numedalslågen ca. 3 km nord for byen. I 1991 ble anlegget bygd om og grunnvann fra Bikjen ble ført over til Bevertangen. Vannet ble alkalisert i åpne bassenger med knust marmor. I 2003 ble anlegget igjen oppgradert for å oppfylle dagens krav.
Vannkvalitet og hardhet
Nå går vannet igjennom lukkede bassenger med mikronisert marmor og pH ligger på ca 8,0. Kalk-innholdet er ca 22 mg /l Ca. Dette gir en hardhet på ca. 3,1 dH (tyske grader). Hardheten på drikkevannet fra Hvittingfoss og Efteløt vannverk er ca 1,7 dH.
Som krisevannkilde opprettholdes Rundetjern/Tangentjern via høydebasseng Futentass.
Vannprøve
Vannprøver testes av private laboratorier og den enkelte leverandør er ansvarlig for god vannkvalitet.
Den enkelte grunneier/fester er ansvarlig for vannkvalitet i brønner, cisterner ol.
Kongsberg kommues drikkevann som kommer fra de offentlige vannverkene kontrolleres av Synlab. De utfører også drikkevannskontroll for private.
Prøveflasker med tilhørende skjema for vannprøver er tilgjengelig for privatpersoner på Servicetorget på Rådhuset. Etter avtale kan disse sendes inn sammens med kommunens vannprøver.
Kokevarsel
Folkehelseinstituttet har en veileder, du som kunde av vannverket, bør gjøre deg kjent med i de tilfellene vi må sende ut kokevarsel
Vannmåler.
Nye boligbygg som er koblet opp mot det kommunale vannforsyningen skal ha innstallert vannmåler for avregning av vannforbruk. En gang årlig skal målerstand meldes inn via nett eller sms. Beregnet forbruk fra forrige måling blr grunnlag for avregning av vann og avløpsavgift.
Kongsberg kommunale renseanlegg
Kongsberg kommune har tre renseanlegg, Sellikdalen i Kongsberg by, Hvittingfoss renseanlegg og Efteløt renseanlegg.
Sellikdalen renseanlegg har vært i regulær drift siden 1979.
Anlegget er dimensjonert for å ta i mot avløpsvann fra 24000 personekvivalenter (PE). Anlegget er nå belastet med ca. 20000 personekvivalenter, noe som utgjør over 95 % av alle innbyggere i Kongsberg by. Anlegget er bygget som et konvensjonelt primærfellingsanlegg og benytter jernklorid som fellingsmiddel. Ved renseprosessen blir 90% av fosfor og 60% av alt organisk stoff fjernet fra avløpsvannet, før det rensede vannet blir sluppet ut i Lågen. I 1993 sto det ferdigbygd et hygeniserings- og stabiliseringsanlegg som produserer et slamprodukt som tilfredstiller dagens og morgendagens miljøkrav. I tillegg brukes metangassen som dannes ved utråtningsprosessen til energi som går tilbake til prosess og oppvarming av bygning.
Hvittingfoss renseanlegg er et kjemisk fellingsanlegg.
Det er dimensjonert for ca 1000 pe. Det ferdig utfelte slammet kjøres opp til Sellikdalen for videre behandling.
Efteløt renseanlegg er det nyeste anlegget i kommunen
Dette er et prefabrikert Biovac-anlegg. Anlegget er dimensjonert for inntil 200 pe.
Vann og avløp innenfor rensedistriktene
Eiendommer som ligger innenfor rensedistriktene må koble seg til kommunalt vann- og avløpsnett.
Eiendommer som knytter seg til kommunens vann- og/eller kloakknett skal installere vannmåler. Vannmåler rekvireres fra kommunen av utførende rørlegger og forblir kommunens eiendom. Kommunen bestemmer type, plassering og størrelse av måleren.
Standard abonnementsvilkår for vann og avløp
Standard abonnementsvilkår for vann og avløp er vedtatt for Kongsberg kommune (kommunestyret 20.05.2009). De nye bestemmelsene trådde i kraft fra 1 februar 2010.
Formålet med bestemmelsene er å fastsette hvilke leveringsbestemmelser og vilkår som gjelder for bruk av kommunens vann- avløpsanlegg. Bestemmelsene omfatter også gjensidig ansvarsforhold mellom kommunen og den enkelte abonnent.
Formålet med bestemmelsene er også å stille krav til aktørene slik at de private vann- og avløpsanlegg som tilknyttes kommunalt nett, blir utført på en betryggende måte med hensyn til funksjonssikkerhet og anlegg- og utstyr/materialkvalitet. De nye bestemmelsene erstatter Normalreglementet for santitæranlegg. Bestemmelsene består av:
- Administrative bestemmelser - som tar for seg juridiske og forvaltningmessige forhold.
- Tekniske bestemmelser - som fastlegger tekniske krav.
Standard abonnenmentsvilkår kan du bestille fra kommuneforlaget.
Vann og avløp for spredt bebyggelse
Innlagt vann og avløp i boliger og fritidsbebyggelse utenfor rensedistriktene (spredt bebyggelse), reguleres av bestemmelser nedfelt i "Forskrift om utslipp av avløpsvann fra mindre avløpsanlegg i Kongsberg kommune".
Kommuneplanen for Kongsberg samt reguleringsplaner har også bestemmelser om utslippstillatelse for boligen i det aktuelle området.
Utslippstillatelse for innlagt vann
Har du innlagt vann eller har planer om det, skal du ha en godkjent utslippstillatelse. Mange reguleringsplaner legger opp til et fellesanlegg for vann og kloakk, så dette bør sjekkes ut før du går i gang med enkeltløsning på egen eiendom.
Kommunen har en veiledning tilgjengelig for å hjelpe deg til å komme i gang, samt en oversikt over foretak som kan være aktuell for deg å bruke til hjelp med søknaden og/eller nødvendige undersøkelser
Tømming og spyling av septiktanker
Kongsberg kommune har overtatt ansvaret for tømming av alle private slamavskilleanlegg for boliger i kommunen.
Det foretas rutinemessig tømming av anleggene hvert annet år. Kommunens samarbeidsdpartner og den som forestår den praktiske jobben er fimaet Norva24 Miljøservice AS med hovedkontor på Stryn
Utslipp/påslipp av oljeholdig avløpsvann
Bedrifter som produserer oljeholdig avløpsvann er pålagt å følge kravene gitt i kapittel 15, "Krav til utslipp av oljeholdig avløpsvann" i "Forskrift om begrensing av forurensning" (Forurensningsforskriften), fastsatt av Miljøverndepartementet i 2004. Forskriften er hjemlet i Forurensningsloven.
I henhold til forskriften skal ingen sette i verk nye utslipp elelr øke utslippet vesentlig uten at det er gitt tillatelse.
Det er utarbeidet en veileder for oljeutskilleranlegg. Kongsberg kommune er innstilt på å ha en forvaltningspraksis som bygger på veilederen og har med bakgrunn i denne utarbeidet "Vilkår for utslipp av oljeholdig avløpsvann til kommunalt ledningsnett i Kongsberg kommune".
Krav til vannkvalitet: i følge § 15-7 i forskriften skal oljeinnholdet i avløpsvannet fra oljeutskilleranlegget ikke overstige 50 mg olje/ l vann. Vilkårene som er utarbeidet er formulert med henblikk på at bedrifter med slike anlegg skal kunne overholde utslippskravene.
Dokumenter/linker
http://www.va-norm.no/kongsberg/
Kommunen bruker SYNLAB for sjekk av vannprøver
Standard abonnenmentsvilkår kan du bestille fra kommuneforlaget.
Forskrift om utslipp av avløpsvann fra mindre avløpsanlegg i Kongsberg kommune.
Veileder for søknad om utslippstillatelse
Oversikt over nøytrale foretak - utslippstillatelse
Firmaet som tømmer slamavskilleranlegg i kommunen
Vilkår for utslipp av oljeholdig avløpsvann til kommunalt ledningsnett i Kongsberg kommune.
Årsrapport for oljeutskilleranlegg
Søknadsskjema om påslippstillatelse for oljeholdig avløpsvann
Renovasjon og husholdningsavfall
Renovasjon og husholdnigsavfall har egen side. Den finner du her.