Ansatte på oppveksttjenesten
Leder
Cathrine Frogh
Tlf: 997 52 962
Epost: cathrine.frogh@kongsberg.kommune.no
Barnehagefaglig ansvarlig
Aud Helliksen
Tlf: 481 66 499
Epost: aud.helliksen@kongsberg.kommune.no
Rådgiver barnehage
Sunniva Vinje Kloed
Tlf: 934 22 227
Epost: sunniva.kloed@kongsberg.kommune.no
Spesialpedagogisk veileder barnehage
Mona Ristvedt Jensen
Tlf: 915 41 636
Epost: mona.ristvedt.jensen@kongsberg.kommune.no
Skolefaglig ansvarlig
Kristin Skauby
Tlf: 481 66 662
Epost: kristin.skauby@kongsberg.kommune.no
Rådgiver grunnskole
Birger Sauro
Tlf: 481 66 528
Epost: birger.sauro@kongsberg.kommune.no
Pedagogisk IKTveileder for skole og barnehage
Steffen Ruud
Tlf: 481 66 460
Epost: steffen.ruud@kongsberg.kommune.no
Prosjektleder realfagskommune
Hanne-Mette Orerød
Tlf: 997 02 824
Epost: hanne.mette.orerod@kongsberg.kommune.no
Foreldrebetaling
Informasjon om foreldrebetaling og redusert foreldrebetaling
«Makspris»
I Norge er det satt en maksimal grense for hvor mye foreldre/ foresatte skal betale for en barnehageplass. I 2018 er makspris satt til 2 910 kr. per måned eller 32010 kr. per år. Kost kommer i tillegg.
Søskenmoderasjon
Kommunen skal sørge for at foreldre/ foresatte tilbys søskenmoderasjon når de har flere barn i barnehage. Søskenmoderasjonen utgjør minimum 30 pst for 2. barn og 50 pst for 3. og flere barn.
Foreldre/ foresatte må selv passe på at de får denne rettigheten. Spesielt der søsken går i ulike barnehager. Søskenmoderasjonen trekkes fra barnehageregningen og barnehagen får refundert utlegget fra kommunen.
Betaling for kost
Betaling for kost i barnehagen kommer i tillegg til «Makspris». I 2018 utgjør betaling for kost i de kommunale barnehagene 277 kr. per måned. De private barnehagene bestemmer egne kostpriser.
Betaling for kost kan ikke overstige selvkost. Dette betyr at betalingen skal tilsvare det kost og matservering koster barnehageeier.
Redusert foreldrebetaling
Foreldre med lav betalingsevne kan søke kommunen om reduksjon i foreldrebetalingen. For å kunne søke må barnet ha fått tildelt en barnehageplass.
Kommunen har to ordninger for dette:
6 pst- regelen: Foreldrebetalingen for første barn i barnehage skal ikke utgjøre mer enn 6 pst av husholdningens samlede personinntekt. I 2018 går denne inntektsgrensen ved kr. 500 500.
Gratis kjernetid: For tre-, fire- og femåringer i husholdninger med en samlet personinntekt på under kr. 450 000 (2018), kan man søke om fritak i foreldrebetalingen for 20 timer i uka.
Foreldre/ foresatte skal søke til den kommunen de er folkeregistrert i. Foreldre/ foresatte folkeregistrert i Kongsberg kommune må søke elektronisk via kommunens nettsider. Søknadsskjema finner du her.
Vær oppmerksom på at du må søke på nytt for hvert barnehageår. Søknadsfrist for nytt barnehageår er 15 juni. Det kan ellers søkes gjennom hele året.
2016 2017 Rutiner og regler red foreldrebet.pdf
Søknadskjema for redusert foreldrebetaling
Forsterket tilbud barnehage og grunnskole
Forsterket tilbud barnehage
Kongsberg har et eget tilbud til barn i førskolealder med særskilt store og sammensatte behov og et ekstraordinært behov for fysisk og/ eller medisinsk tilrettelegging i Tislegård barnehage. Les mer om tilbudet her:
Forsterket tilbud Tislegård barnehage.pdf
Forsterket tilbud grunnskole
Raumyr skole er en ressursskole.
Kongsberg kommune vil legge til rette for en "ressursskole" med best mulig tilbud for belever med spesielle behov gjennom alle årstrinn i grunnskolen. En slik "ressursskole" vil gi et godt fagmiljø med dyktig fagpersonell og ha god romkapasitet. Her kan man være i et fellesskap på egne premisser med tilgang til ulike typer tekniske ressurser og ha gode felles arenaer med medelever, samtidig som eleven har tilhørighet både til en mindre gruppe og til sin klasse ut fra behov og forutsetninger. Dette vil gi mulighet for å skape en ny arena for fellesskapet der en ønsker inkludering, samtidig som tilbudet om tilpasset opplæring kan sikres. Elevene vil da slippe å være i en situasjon hvor de på mange måter er fremmede og utsatte, med en opplevelse av ikke å bli verdsatt i fellesskapet.
Organisering
Inntil Kongsberg eventuelt kan gi et helhetlig tilbud i en 1 til 10 skole, vil den praktiske organiseringen av dette skje ved at Kongsberg daghjem- og treniengsskole og Raumyr slås sammen under navnet Raumyr skole.
Det fremgår av vedtaket at KDT, Kongsberg daghjem og treningsskole legges inn under Raumyr skole. På denne måten blir det spesialpedagogiske miljøet videreført og KDT har fasiliteter som styrker vår evne til å være nettopp en ressursskole for alle våre ansatte.
Vi har beholdt initialene KDT, men med et annet innhold:
Kommunikasjon, Deltakelse og Trivsel
Fravær og permisjoner
Når og hvor lenge kan en få permisjon:
1. Når det er forsvarlig, kan en elev gis permisjon fra den pliktige opplæringen i inntil to uker. Du har altså ikke krav på permisjon. Det er skolen som avgjør om permisjonen er forsvarlig.
2. Elever som hører til et trossamfunn utenfor den norske kirke, har rett til permisjon på trossamfunnets helligdager når foreldrene sørger for nødvendig opplæring i permisjonstiden. Er du omfattet av dette, har du rett til permisjon så lenge du får opplæring i permisjonstiden av foreldrene dine.
Vilkår
Har du rett til permisjon fordi trossamfunnet du tilhører har helligdag, må foreldrene dine gi deg nødvendig undervisning i permisjonstiden slik at du kan følge med i den vanlige undervisningen når du kommer tilbake på skolen.
For permisjoner som ikke gjelder religiøs helligdag, er det ikke noe absolutt krav om at foreldrene sørger for opplæring i permisjonstiden. Det er likevel en fordel om foreldrene og skolen avtaler og lager en plan for slik opplæring.
Skolen kan ikke gi permisjon for mer enn to uker om gangen. Har du behov for lengre permisjon enn to uker, vil du miste retten til skoleplass og skrives ut av skolen. Foreldrene dine bør gjøre en avtale med skolen om at de påtar seg opplæringsansvaret. Du må skrives inn på skolen igjen når du kommer tilbake fra permisjon, og kan da risikere å måtte bytte til en annen skole med ledig plass.
Lover
Opplæringsloven § 2-11 (Permisjon fra den obligatoriske opplæringen)
Søknadsfrist og søknadskjema
Du må søke i god tid slik at skolen rekker å behandle søknaden din. Søknader behandles fortløpende gjennom skoleåret. Du finner søknadskjema her:
Klage
Er du misfornøyd med den avgjørelsen skolen har tatt, har du anledning til å klage. Fristen er tre uker fra du mottok skolens avgjørelse. I klagen oppgir du hva du ønsker endret og begrunner dette. Skolen kan gi veiledning ved behov.
Send klagen til rektor ved skolen som vil vurdere om det er grunn til å gjøre endringer. Dersom avgjørelsen ikke blir endret, sender skolen klagen din videre til Fylkesmannen.
Du vil motta svar på klagen når saken er ferdigbehandlet.
Førsteklasses forberedt
I Kongsberg har vi mål om at alle barn i førskolealder skal ha en god og godt forberedt overgang fra barnehage til skole. Rutiner for overgangen og samarbeidet mellom barnehage og skole finner du her:
Førsteklasses forberedt 2016- 2021.pdf
Grunnskole for voksne
Voksne (fra 16 år), både innvandrere og norske med behov for grunnskoleopplæring, har rett til dette. Retten til opplæring omfatter til vanlig de fagene en trenger for å få vitnemål. Utdanningen er gratis.
Det stilles ingen krav til det språklige nivået i norsk. Det er inntak til grunnskole i mai med start i august. Ta kontakt i god tid!
Vi har et utdanningstilbud til deg hvis du
- trenger hjelp til ny grunnskoleeksamen
- ikke har fullført grunnskolen
- har lyst til å forbedre karakterene i noen fag
- ønsker å hjelpe barna med lekser, men trenger å gjenoppfriske gamle kunnskaper
- kom til Norge som voksen, og mangler fag som kreves for videre utdanning, for eksempel engelsk?
Disse fagene kan du lære på grunnskolen:
- norsk
- matematikk, praktisk regning
- engelsk
- samfunnskunnskap
- naturfag
Ta kontakt med Kongsberg norsksenter så hjelper de deg med å fullføre grunnskolen eller søk plass her
Realfagskommune
Innledning
Bakgrunnen for at Kongsberg kommune ble realfagskommune i 2015 var regjeringens nasjonale realfagsstrategi "Tett på realfag 2015-2019."
Kongsberg kommune var allerede i gang med å satse på realfag via Kvalitetsutviklingsplanen som ble vedtatt i 2014, og hadde derfor et godt grunnlag for søknaden. Vi ble tatt opp i første pulje og videre fått utvidet vår status som realfagskommune to ganger. Nå er vi en av 10 kommuner som får beholde statusen ut strategiplanperioden.
Målsetning
Målet med satsningen er at elever i Kongsberg skal få en likeverdig, variert og god undervisning. Vi ønsker å heve elevenes prestasjoner og interesse for realfagene. Dette gjøres ved å ha systematisk etterutdanning av lærerne, lærende nettverk hvor alle skolene deltar og med felles planer.
Næringslivet er en viktig samarbeidspartner i satsningen.
Ikke minst har det bidratt til at elever i barneskolen har et årlig besøk på Vitensenteret og at valgfaget Teknologi i praksis har fått mer praksisnært innhold.
Vi har også spennende samarbeid med HSN - Høgskolen i Sørøst-Norge og NAROM - Nasjonalt senter for romrelatert opplæring.